Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam dziś mój przepis na krupnik z kaszą jęczmienną, który nie jest ani za gęsty, ani za rzadki, akurat w sam raz i gotowany tak, że nie potrzeba do niego żadnych ulepszaczy smaku. Serdecznie polecam :-)
Burgery to amerykański klasyk, który doskonale sprawdzi się podczas wiosennyc...
Odsłon: 126
Kurczak po meksykańsku to potrawa, do której nie potrzebujesz więcej dodatków...
Odsłon: 1201
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 418
To pyszny i prosty sposób na zapiekankę, która jest świetnym pomysłem na kola...
Odsłon: 77
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 286
Burgery to amerykański klasyk, który doskonale sprawdzi się podczas wiosennyc...
Odsłon: 126
Kurczak po meksykańsku to potrawa, do której nie potrzebujesz więcej dodatków...
Odsłon: 1201
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 418
To pyszny i prosty sposób na zapiekankę, która jest świetnym pomysłem na kola...
Odsłon: 77
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 286
Składniki
Krupnik gotuję jak rosół, ale z tą różnicą, że wszystkie warzywa kroję w kosteczkę. Zaczynamy od umycia mięsa, które wkładamy do gara i zalewamy zimną wodą - ok. 3 litry i nastawiamy na zagotowanie. W międzyczasie obieramy wszystkie warzywa, myjemy je i kroimy w kosteczkę i wrzucamy do miski. W międzyczasie na zupie zaczyna pojawiać się szum, który musimy zebrać. Gdy zupa zacznie się gotować, zmniejszamy moc palnika do trójki, wrzucamy po garści liści laurowych, ziela angielskiego, szczyptę czarnuszki i eko-przyprawę do rosołu i gotujemy w ten sposób jakieś 45 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojone w kosteczkę warzywa. I w ten sposób pod przykryciem "na wolnym ogniu" gotujemy 15 minut. Odmierzamy pół szklanki kaszy, którą płuczemy na sicie pod bieżącą wodą i wrzucamy ją do zupy. Sypiemy suszony lubczyk, trochę mielonej kozieradki i gotujemy w ten sposób jakieś 15 minut, aż kasza zmięknie. Wyciągamy mięso - kto lubi może potem rozdrobnione mięso wrzucić z powrotem do zupy. Na końcu solimy 3 łyżeczki soli - tyle w zupełności wystarczy na cały gar, trochę pieprzu i zupa gotowa. Podajemy posypaną świeżą natką pietruszki - smacznego :-)