Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kremowa zupa kurkowa"
Szukasz efektownego dania na niedzielny obiad lub grilla ze znajomymi? A co p...
Odsłon: 549
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 21
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 428
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 880
Szukasz efektownego dania na niedzielny obiad lub grilla ze znajomymi? A co p...
Odsłon: 549
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 21
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 428
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 880
Składniki
Kurki oczyść. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Pory oczyść, opłucz, potnij w plasterki. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej olej z masłem. Wrzuć cebulę, czosnek oraz plasterki porów. Smaż razem przez chwilę. Dołóż ziemniaki i kurki. Podlej winem. Gotuj na dużym płomieniu przez 2–3 mi nuty. Następnie w garnku zalej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 20 minut.
Wyjmij trochę kurek do dekoracji, resztę zupy zmiksuj. Wymieszaj ze śmietaną. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Mocno podgrzej.
Gotową zupę rozlej do talerzy. Udekoruj odłożonymi kurkami oraz posiekaną kolendrą, ew. natką.Źródło: Tina