Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przygotowałam kapuśniak taki jak gotował mój dziadek oraz mama zaraz po świniobiciu, gotował nam na nich kapuśniak z dodatkiem ziemniaków i kaszy
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 120
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 120
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Składniki
Do garnka wlać dwa litry wody, przełożyć umyte i pokrojone w mniejsze kawałki skóry wieprzowe oraz dodać marchew i korzeń pietruszki pokrojone dowolnie. Całość zagotować i od razu zmniejszyć ogień, gotując na wolnym ogniu zebrać powstałe szumowiny i gotować do pełnej miękkości skór a w trakcie gotowania się wywaru ze skór dodać przyprawę uniwersalną. Gdy skóry są już wystarczająco miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i wsypać kaszę, gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków i kaszy
Jak już ziemniaki z kaszą są miękkie dodać kapustę kiszoną swojską lub kupną pokrojoną drobniej oraz majeranek i gotować na wolnym ogniu do jej miękkości. W trakcie gotowania jak już kapusta jest dość miękka doprawić zupę według swego smaku przyprawa uniwersalną a pod sam koniec gotowania wsypać pieprz ziołowy lekko zagotować i zdjąć z ognia. Ugotowaną zupę odstawić aby przegryzła się z kapustą, gdy zupa postoi jest bardziej aromatyczny smak i zrobi się gęstawa taka jaką lubimy
Gotową zupę kapuśniak podałam z bardzo dużą ilością pieprzu ziołowego ponieważ tak najbardziej lubię kapuśniak, można podać również bez pieprzu czystą a nawet zaciągniętą koncentratem pomidorowym ale to już jest zależne kto jak lubi. Smak kapuśniaku ugotowanego na skórach wieprzowych jest nie do opisania, jest tak smaczny że brakuje słów z ugotowanego sporego garnka została zaledwie mała miseczka