Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jesienna zupa warzywna"
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 60
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 112
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 358
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 60
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 112
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 358
Składniki
Ziemniaki pokrój w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Brukselkę opłucz, usuń wierzchnie liście i odetnij twarde końcówki.
Do garnka wlej ok. 2 l wody, dodaj włoszczyznę, porcje rosołowe, listek laurowy, ziele angielskie oraz pieprz w ziarnach i gotuj bez przykrycia na wolnym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij je z wywaru wraz z mięsem. Ostudzoną marchewkę i pietruszkę pokrój w plasterki, selera w kostkę, zaś pora wyrzuć.
Mięso podziel na mniejsze kawałki. Do gotującego się wywaru włóż ziemniaki. Po 15 min, gdy będą miękkie, dodaj brukselkę. Gotuj razem na małym ogniu, aż brukselka zmięknie. Pod koniec dodaj mięso oraz pokrojone warzywa, dopraw solą i pieprzem.
Gorącą zupę rozlej na talerze i posyp natką. Możesz ją też zabielić śmietaną lub gęstym jogurtem.
Tak przygotowana zupa świetnie smakuje również z lanymi kluseczkami. Aby je przygotować, zmiksuj jajko z łyżką wody oraz 3 łyżeczkami mąki pszennej i wlewaj wąską strużką do wrzącej zupy, cały czas mieszając.
90 minut Porcja: 250 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie