Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawno nie jadłam klasycznej grochówki jaką wielu panów wspomina z żołnierskich czasów. Kiedyś podawano ją na zabawach, festynach czy wiejskich potańcówkach. Ostatnio trochę zapomniana wraca na nasze stoły. W samym Wrocławiu widzę coraz więcej budek z grochówką z kotła. Postanowiłam przypomnieć sobie niezapomniane smaki dzieciństwa i przygotowałam grochówkę, która zniknęła błyskawicznie ;)
To pomysł na pyszne i proste do przygotowania danie, które każdemu zasmakuje....
Odsłon: 15
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 52
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 287
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1712
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 126
To pomysł na pyszne i proste do przygotowania danie, które każdemu zasmakuje....
Odsłon: 15
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 52
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 287
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1712
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 126
Składniki
Z żeberek, włoszczyzny, listków laurowych i ziela angielskiego przygotowujemy bulion, a następnie wyciągamy z niego marchewkę oraz pietruszkę i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Groch moczymy w wodzie przez około 3 godziny, a następnie dodajemy go do gotującego się bulionu. Schab, boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy wszystko do lekkiego zarumienienia. Do podsmażonych kawałków mięsa dodajemy pokrojoną cebulę i wszystko przesmażamy. Na koniec dodajemy majeranek oraz drobno pokrojony czosnek, a zawartość przekładamy do gotującej się zupy wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i posiekaną natką pietruszki. Zupę gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy starte na tarce warzywa z bulionu i doprawiamy wszystko solą, pieprzem i dodatkową porcja majeranku. Życzę smacznego! :)