Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ukradziony przepis z książki kucharskiej babci na dobre zagościł w moim zeszycie. Dzięki niemu grochówka jest zawsze udana
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8482
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 191
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 423
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8482
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 191
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 423
Składniki
Nalewamy wody do garnka, do której wrzucamy groch, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy przez 20 minut.
Ziemniaki kroimy w kostkę, natomiast marchewkę i pietruszkę trzemy na tarce. Do półmiękkiego grochu dodajemy warzywa. Gotujemy 15 minut.
W międzyczasie, boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w półtalarki, a cebulę siekamy. Boczek wrzucamy na suchą patelnię i podsmażamy. Nie musimy dodawać tłuszczu, gdyż smażymy w początkowej fazie boczek na bardzo małym ogniu, przez co tłuszcz w nim zawarty zmienia się w ciecz. Jeżeli boczek się nam zarumieni, wrzucamy kiełbasę i cebulę. Po osiągnięciu złotego koloru, odstawiamy patelnię z ognia.
Do warzyw i grochu dodajemy czosnek, boczek, kiełbasę i cebulę.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. W dłoniach rozetrzeć majeranemk. Na koniec dodać natkę pietruszki.
Gotować całość 5-10 minut.