Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fakes jest tradycyjną zupą w kuchni greckiej.W Grecji podaje się ją z odrobiną oliwy z oliwek i dużą ilością octu.Ocet nie jest obowiązkowym dodatkiem,ale warto go dodać,sprawia,że soczewica jest lżejsza i dodaje lepszy wymiar smaku.Ja przypadkiem trafiłam na przepis na tę zupę,spróbowałam i bardzo nam posmakowała:)
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 89
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 155
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 115
Lekki i orzeźwiający sorbet truskawkowy stanie się twoim ulubionym deserem i...
Odsłon: 896
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 369
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 89
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 155
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 115
Lekki i orzeźwiający sorbet truskawkowy stanie się twoim ulubionym deserem i...
Odsłon: 896
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 369
Składniki
Cebulę i marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę.Czosnek obrać i posiekać najdrobniej jak się uda.
Pomidory obrać ze skórki (zrobić nożem nacięcie na skórce,zalać wrzątkiem i odstawić na 2 minuty -po tym czasie skórka w zasadzie sama zejdzie) i posiekać pomidory w drobną kostkę.
W dużym garnku na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę i czosnek.Smażyć przez 2 minuty cały czas mieszając,dodać marchewkę,listek laurowy i przepłukaną soczewicę.Warzywa zalać 4 szklankami wody i gotować na średnim ogniu,aż będą miękkie - około 30 minut.
Dodać pomidory,oregano.pieprz i sól.Przemieszać i gotować zupę jeszcze około 15 minut.Przed samym podaniem zupę doprawić octem.Można podawać z grzankami i czarnymi oliwkami.