Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziad z babą, czyli tradycyjna, postna zupa z Podkarpacia. Swoją nietypową nazwę zawdzięcza składnikom, z których jest przygotowana. Znajdują się w niej zarówno ziemniaki (dziad), jak i kluski (baba). Mimo, że jest to postna zupa, dzięki licznym składniom można ją zaliczyć do sycących dań. Przepis na ten specjał pochodzi z Koła Gospodyń Wiejskich w Węglówce.
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 197
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 217
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 197
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 217
Składniki
Do garnka wlej 2 litry wody, dodaj łyżkę masła. Składniki zagotuj.
Marchewki i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę. Dorzuć do gotującego się wywaru.
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dorzuć do miękkiej marchewki i pietruszki. Do garnka dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
W miseczce połącz dwa rodzaje mąki z wodą. Składniki wymieszaj. Łyżką formuj równej wielkości kluseczki. Gotowe kluseczki wrzucaj na gotującą się zupę.
Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni roztop dwie łyżki masła. Cebulę zeszklij na złoty kolor i dorzuć do zupy.
Podkarpacką zupę „Dziad z babą” dopraw do smaku solą i pieprzem. Natkę pietruszki opłucz, osusz, drobno poszatkuj i dodaj do garnka.
Gorącą zupę nakładaj na talerze. Smacznego!