Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Dyniowa zupa-krem"
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 128
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 30
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6520
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 128
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 30
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6520
Składniki
Dynie umyć, odciąć wierzchy, wydrążyć. Miąższ oczyścić z pestek, pokroić w małe kawałki. Cebulę, marchewki i ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę.
Por drobno pokroić. Chili oczyścić z pestek, posiekać. W garnku rozgrzać olej, wrzucić warzywa, smażyć na dużym płomieniu 1-2 minuty. Zalać winem, gotować 2 minuty.
Dolać bulion. Przyprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, gotować pod przykryciem 20-30 minut.
Pestki dyni zrumienić bez tłuszczu. Odłożyć 4 łyżki śmietany, resztę wlać do zupy. Zmiksować na gładko, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Zupę rozlać do dyniowych łupinek. Każdą porcję zupy udekorować kleksem śmietany, skropić dyniowym olejem i posypać pestkami dyni.
Czas przygotowania: około 50 minutŹródło: Życie na gorąco