Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórkowa chodziła za mną już od dłuższego czasu. Zatem postanowiłam wykorzystać niedzielny rosół i zrobić zupę, ale nie byle jaką. Musiała być dokładnie taka jaką zawsze przygotowywała dla mnie moja Mama, czyli z dodatkiem ziemniaków, mięskiem i podsmażonymi ogórkami. Smażenie ogórków na odrobienie tłuszczu sprawia, że zupa zyskuje niepowtarzalny aromat, a traci cierpkość i kwas. Polecam!
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 120
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 14402
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 82
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 225
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 268
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 120
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 14402
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 82
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 225
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 268
Składniki
Cebulę oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy (dla tych nie na diecie polecam łyżkę masła) i wrzucamy cebulkę żeby się zeszkliła. Ogórki trzemy na tarce o większych oczkach. Do przesmażonej cebulki dodajemy ogórki i chwilkę smażymy.
Na osobnym palniku doprowadzamy bulion do wrzenia, możemy dolać jeszcze szklankę wody. Gdy rosół się zagotuje, zmniejszamy ogień i wrzucamy cebulkę oraz starte ogórki.
Patelnię rozgrzewamy raz jeszcze i wrzucamy na nią pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Do przesmażonych ziemniaczków wrzucamy pokrojone mięso rosołowe i chwilkę smażymy, by nabrało dodatkowego aromatu.
Następnie zawartość patelni ląduje w garnku z bulionem. Całość gotujemy na wolnym ogniu.
Przyprawiamy zupę: solą, pieprzem, zielem angielskim i odrobiną majeranku oraz szczyptą Vegety. W kubeczku mieszamy śmietanę z mąką. Dolewamy chochelką wrzącej zupy, aby zahartować śmietanę i uniknąć białych grudek w zupie. Wlewamy zawartość kubka do garnka ze zupą i ostatni raz doprowadzamy całość do wrzenia. I tym sposobem zupa gotowa!
Ogórkowa w tym wydaniu doskonale smakuje z jajkiem gotowanym na twardo. Polecam! Smacznego!