Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buraczki ćwikłowe to jedno z moich ulubionych warzyw. Mogę je spożywać pod każdą postacią jednak czerwony barszcz bije wszystkie buraczkowe potrawy. Obojętnie czy jest to barszcz czysty czy zabielany czy też ukraiński. Każdy z nich smakuje wyśmienicie !
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 119
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 119
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Składniki
Buraczki myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Dodajemy warzywa i przyprawy - oprócz czosnku i majeranku. Zalewamy wodą tyle, aby przykryła warzywa. W połowie gotowania dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Wszystko gotujemy do miękkości. Wyciągamy miękkie warzywa, oprócz ziemniaków, z wywaru. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć buraki, pietruszkę i seler pokroić w kostkę, dodać do barszczu, por i cebulę odrzucić. Dolać bulion lub wywar z wędzonki. Doprawić cukrem, octem, majerankiem i roztartym z odrobiną soli czosnkiem. Posolić i popieprzyć do smaku. Doprowadzić do wrzenia, nie zagotowywać.
Uwaga: tak ugotowany barszcz ma piękny czerwony kolor, ale gdy zbyt długo stoi na ogniu lub zbyt długo się gotuje traci kolor i smak. Taki barszcz równie dobrze można gotować na wywarze tylko warzywnym. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i posypać szczypiorkiem lub ulubioną zieleniną.