Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest idealny na upalne letnie dni – świeży, smaczny, lekki i szybki do wykonania. Jest klasycznym przepisem na chłodnik, który nigdy się nie znudzi.
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 151
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 116
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 213
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 30
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i sałatką warzywną z warzyw.
Odsłon: 42
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 151
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 116
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 213
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 30
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i sałatką warzywną z warzyw.
Odsłon: 42
Składniki
Botwinkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Odcinamy buraczki i kroimy je w kostkę, a liście wraz z łodygami siekamy. Do odpowiedniej wielkości garnka wlewamy bulion warzywny. Wkładamy do niego pokrojone buraczki, posiekane liście wraz z łodygami. Doprowadzamy wywar do wrzenia, po czym zmniejszamy moc palnika i gotujemy warzywa przez 10 minut. Studzimy.
Pozostałe warzywa: ogórki, rzodkiewki i czosnek oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę. Koperek i szczypiorek opłukujemy w zimnej wodzie, osuszamy i drobno siekamy. Część ziół odkładamy do dekoracji chłodnika przed podaniem.
Do wystudzonego wywaru z botwinki dodajemy sok z cytryny, pokrojone w kostkę ogórki, rzodkiewkę i czosnek. Blendujemy wszystkie składniki. Na koniec dodajemy maślankę i kefir. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekany koperek i szczypiorek. Mieszamy. Chłodzimy w lodówce i dodajemy jajka ugotowane na twardo przed podaniem. Dekorujemy koperkiem i szczypiorkiem.