Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekka letnia zupa, tajemnicą pięknego koloru jest zabarwienie botwinki pod koniec świeżym burakiem.
tarka z drobnym oczkiem
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 34
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 71
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1060
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 155
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 34
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 71
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1060
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 155
Składniki
Zwykle botwinkę gotuję na wywarze drobiowym z warzywami jak do rosołu tylko pokrojonymi w kosteczkę. Skrzydło z liściem laurowym i zielem angielskim gotuję się 1,5 h, po pierwszej godzinie dodaje się ziemniaki i pokrojone w kosteczkę warzywa i same buraczki. Zupę można doprawić solą i pieprzem. Jednego buraczka trzeba zostawić na później Na 15 minut przed końcem można dodać posiekane łodygi, a na 5 minut przed końcem posiekane liście. Po wyłączeniu ognia dodaje się dwie łyżki octu- botwinka nie zrzuci koloru.
Następnie pozostałego startego buraczka namacza się w zupie w sitku aby ładnie zabarwił całą zupę. Gdy już zupa się zabarwi- 5-10 minut zupę doprawia się jeszcze szczyptą cukru i koperkiem. Można jeszcze zupę zabielić.
Smacznego :)