Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dość prosty przepis, jednak takie obiady są chyba najlepsze :)
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 65
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 117
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 65
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 117
Składniki
Kilogram szynki pokroiłam w plastry o grubości około 2 cm i lekko rozbiłam tłuczkiem. Mięso należy rozbijać przez folię, aby nie porwać włókien mięsa. Każdy plaster szynki obsypałam granulowanym czosnkiem, osoliłam i opieprzyłam. Do rondla wlałam olej rzepakowy. Kiedy był gorący, ułożyłam plastry mięsa i każdy obsmażyłam z obu stron. W międzyczasie obrałam pieczarki, pokroiłam w plasterki i dodałam do smażącej się szynki. Kiedy w rondlu smażyło się mięso i pieczarki, obrałam 2 duże cebule, posiekałam i dodałam do rondla razem z pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki. Dolałam 250 ml wody, przykryłam pokrywką i dusiłam do miękkości mięsa. Kiedy szynka była gotowa, dodałam garść siekanej natki pietruszki, osoliłam sos do smaku i zagęściłam mąką.
Podałam z kluskami śląskimi i surówką z białej kapusty, rzodkiewki i pora.