Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szynka po mieszczańsku"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 12
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 408
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 878
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 12
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 408
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 878
Składniki
Szynkę opłucz, osusz. Czosnek przeciśnij przez praskę. Natrzyj nim mięso. Oprósz je solą oraz pieprzem. Owiń szynkę folią. Włóż na 2 i 1/2 godziny do lodówki. Drożdże rozetrzyj z cukrem, łyżką mąki i 3 łyżkami letniej wody. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia.
Resztę mąki przesiej do miski. Dodaj sól oraz zaczyn. Wlej resztę wody i olej. Wbij jajko. Wyrób ciasto. Odstaw je do wyrośnięcia. Potem ponownie zagnieć, rozwałkuj. Odetnij kawałek, resztę ciasta posyp ziołami prowansalskimi.
Na placku ułóż mięso, zawiń je w ciasto. Zlep brzegi. Ułóż zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej pergaminem. Z odciętego kawałka zrób dekoracje. Ułóż je na pieczeni. Piecz 2 godziny w temp. 180 st.Źródło: Tina