Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szynka pieczona"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 319
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 5027
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 319
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 5027
Składniki
Posiekany czosnek utrzyj z łyżeczką soli, kminem, rozgniecionymi jagodami jałowca. Mięso umyj, ponacinaj skórkę i wetrzyj w nią utarte przyprawy.
Mięso zawiń kuchenną nicią, owiń folią i włóż na noc do lodówki. Następnego dnia posyp solą, pieprzem, pokruszonym liściem laurowym. Do dużej brytfanny wlej 2 łyżki oleju, ułóż na nim mięso, polej sokiem jabłkowym (5 łyżek). Obok ułóż pokrojone cebule. Tak przygotowane mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.
Jabłka umyj, osusz, pokrój na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Po 45 min pieczenia mięso obróć, obłóż pokrojonymi jabłkami. Polewaj wytwarzającym się sosem.
Piecz przez kolejne 45 min. Gotową szynkę podaj pokrojoną w plastry. Możesz serwować ją na ciepło lub na zimno.
Rada: Szynkę ok. 3-4 kg (ale nie mniejszą) warto zapeklować (nawet 2-3 tyg. przed świętami). Mięso musi być pozbawione kości, żeby się nie zepsuło. Peklować można na sucho lub mokro (wtedy w jak najmniejszej ilości wody, w nasyconym roztworze soli).
Najlepiej w kamionkowym naczyniu, w temp. 4-8°C, odwracając co 2 dni. Na 1 kg mięsa trzeba: 30-40 g soli (2-2,5 łyżki), ew. 2 g saletry (na czubek noża, ale nie jest niezbędna), łyżeczkę gorczycy, 4 ziarna ziela ang., 2 liście laur. W kuchni staropolskiej szynkę wędzono, używając drewna bukowego lub dębowego – dzięki temu miała niepowtarzalny zapach.Źródło: Świat kobiety