Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Schabowe kieszonki z farszem z pieczarek"
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 47
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 63
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 61
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1037
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 235
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 47
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 63
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 61
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1037
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 235
Składniki
czas ok. 60 min; porcja – 420 kcal, cena 3,80 zł
Opłukany starannie i osuszony na papierowym ręczniku kuchennym schab wieprzowy (środkowy) pokrój os trym nożem na cztery jednakowej grubości plastry. W każdym plastrze, za pomocą noża o długim ostrzu, wytnij kieszonki.
Kotlety natrzyj z zewnątrz i od środka solą oraz pieprzem. Pieczarki oczyść, 2-3 sztuki odłóż, resztę posiekaj i podsmaż na małej ilości oleju. Dodaj jajka, dopraw solą oraz pieprzem. Mieszaj, aż jajka się zetną. Napełnij kotlety schłodzonym farszem i zepnij wykałaczkami. Podsmaż z obu stron na kolejnej porcji oleju.
Obsmażone mięso zdejmij z patelni. Na pozostałym tłuszczu przesmaż obrane i posiekane szalotki. Oprósz je mąką i zalej bulionem. Dopraw sosem sojowym i sosem Worcester. Gotuj około 10 minut. Sos przecedź. Kotlety ułóż w brytfannie, zalej sosem. Dodaj odłożone i pokrojone pieczarki. Piecz ok. 20 minut w temp. 190 st.
Kotlety wieprzowe można smażyć na smal cu, oleju lub płynnej margarynie. Jeśli zależy ci, by mięso wchłonęło jak najmniej tłuszczu, używaj oleju ryżowego, który w mniejszym stopniu przedostaje się do potrawy.Źródło: Świat kobiety