Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pieczony schab ze śliwkami, po staropolsku. Idealna potrawa zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole.
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 57
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 69
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 74
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1115
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 259
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 57
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 69
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 74
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1115
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 259
Składniki
W dużym garnku zagotowujemy 3 litry wody. Solimy – woda powinna być bardzo słona Dodajemy wszystkie przyprawy, czosnek, oliwę i ocet winny i gotujemy przez 15 minut. Marynatę odstawiamy do zupełnego wystygnięcia.
Schab myjemy i wycinamy białe błony. Wkładamy mięso do zimnej marynaty i odstawiamy na kilkanaście godzin do lodówki.
Kiedy schab się zamarynuje nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Śliwki moczymy przez 20 minut we wrzątku. Wyjmujemy schab z marynaty i w środku mięsa ostrym nożem robimy otwór. Namoczone śliwki wciskamy do schabu tak żeby szczelnie wypełniały zrobiony wcześniej tunel. Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia, dodajemy kilkanaście owoców jałowca, szczelnie związujemy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez godzinę, po tym czasie rozcinamy rękaw i pieczemy jeszcze przez pół godziny.