Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Schab z sosem ogórkowym"
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1047
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1047
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Składniki
Oczyść i umyj mięso. Naszpikuj je czterema ogórkami konserwowymi, używając długiego, wąskiego noża. Z wierzchu natrzyj mięso mieszanką soli i pieprzu. Cebule obierz i pokrój drobno. W większym rondlu rozgrzej olej. Podsmaż na nim mięso ze wszystkich stron, by zamknąć pory, a później wyjmij. Do garnka dodaj pokrojone cebule, podsmaż, a następnie wlej około pół litra wody.
Ponownie włóż mięso i dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Najpierw duś mięso pod przykryciem przez około pół godziny. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Następnie zdejmij pokrywkę z rondla i wstaw mięso do piekarnika. Zapiekaj przez około 30 minut, aż pieczeń będzie miała złotą skórkę. Następnie wyjmij ją z piekarnika i wstaw do ciepłego miejsca. Wysmaż sos tak, aby odparować wodę.
Oprósz go mąką, wymieszaj i wlej pół litra wody lub bulionu warzywnego. Gotuj 15 minut na średnim ogniu. Pokrój w paseczki resztę ogórków. Obierz czerwoną cebulę i pokrój w półtalarki. Warzywa podsmaż na dwóch łyżkach oleju. Gdy zmiękną, dodaj je do sosu. Dopraw solą. Pokrój pieczeń w plastry i podlej sosem. Podawaj z ryżem.
Czas: 90 minut | Poziom: średni | 4-6 porcji, 420 kcal/porcja.Źródło: Tele Tydzień