Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Schab z soczystą gruszką"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 142
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 43
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 99
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 142
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 43
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 99
Składniki
ok. 75 min • Porcja 245 kcal • Koszt porcji ok. 5,10 zł • Przepis dla 4 osób
Oczyszczony, umyty i osuszony schab natrzyj solą, pieprzem i mielonymi goździkami. Przykryj i wstaw na kilka godzin do lodówki.
Na patelni rozgrzej olej z 2 łyżkami masła i szybko obsmaż schab z obu stron na rumiano. Przełóż do wysmarowanej olejem brytfanki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piecz około godziny, kilkakrotnie skrapiając wodą.
Na 20 minut przed końcem pieczenia wyjmij brytfankę z piekar- nika i posmaruj cały schab miodem (najlepiej za pomocą pędzelka).
Gruszki razem ze skórką potnij w plastry, usuń gniazda nasienne i pokrój je w ćwiartki. Skrop sokiem cytrynowym. Na łyżce masła błyskawicznie podsmaż gruszki i polej je miodem.
Delikatnie zamieszaj. Miód powinien pokryć wszystkie cząstki gruszek.
Upieczony schab pokrój w plastry. Na każdy wyłóż smażone gruszki.Źródło: Kobieta i życie