Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Schab z jabłkami i pomarańczami"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 275
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 4986
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 275
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 4986
Składniki
ok. 80 min • Porcja 361 kcal • Koszt porcji ok. 5 zł • Przepis na 5 porcji
Schab myję, potem osuszam papierowym ręcznikiem. Czosnek miażdżę, rozcieram z odrobiną soli. Nacieram dokładnie mięso majerankiem, oprószam słodką papryką, posypuję pieprzem, a potem obkładam czosnkiem z solą. Przyprawiony schab przykrywam, odstawiam w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.
Nacinam głęboko schab co 1,5 cm (nie przecinam do końca). Jabłka myję, a potem kroję ze skórką w ok. 1 cm plastry, wydrążam gniazda nasienne. Pomarańczę sparzam, kroję na pół (odcinam dwa plastry i odkładam je), sokiem z pomarańczy skrapiam jabłka, oprószam je tymiankiem. Nacięcia w mięsie nacieram sokiem z pomarańczy i wkładam w nie plasterki jabłek.
Na wierzch schabu kładę dwa odłożone plasterki pomarańczy i owijam mięso nicią. Wkładam do rękawa do pieczenia, szczelnie związuję i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 45 minut. Potem wyjmuję, rozcinam rękaw. Wkładam pieczeń jeszcze na 15 minut, żeby się zrumieniła. Podaję z ziemniakami, które też przed pieczeniem nacinam.Źródło: Kobieta i życie