Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Schab z jabłkami"
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 122
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 25
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6518
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 753
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 122
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 25
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6518
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 753
Składniki
Mięso myję i osuszam. Oprószam je świeżo mielonym pieprzem, solą, majerankiem oraz papryką. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Nacieram nim mięso. Całość skrapiam olejem i wstawiam do lodówki na 2-3 godziny.
Po tym czasie schab nacinam w odstępach ok. 1 cm (tak jak kroi się kotlety, lecz nie docinam ich do końca). Każdy plaster również oprószam delikatnie przyprawami. Jabłka myję, kroję na pół, wycinam z nich gniazda nasienne.
Miąższ jabłek (nie obieram ich) tnę w plasterki, skrapiam sokiem z cytryny. Tak przygotowane plastry jabłek wkładam w nacięcia w mięsie. Obwiązuję schab wzdłuż bawełnianym sznurkiem (nie za mocno), by plastry się nie rozchylały.
Przekładam całość do naczynia żaroodpornego. Wierz schabu znów skrapiam olejem. Obok mięsa układam pozostałe cząstki jabłek i podlewam winem oraz bulionem. Schab piekę ok. 50 min w temp. 180°C. Przed podaniem zdejmuję sznurek.Źródło: Kobieta i życie