Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Schab w skorupce"
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 29
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1045
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 151
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 29
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1045
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 151
Składniki
Schab umyj, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Odstaw na godzinę w zimne miejsce. Orzechy wymieszaj z roztrzepanymi jajkami, bułką tartą i wszystkimi ziołami.
Mięso obwiąż bawełnianym sznurkiem, by w czasie pieczenia nie straciło zgrabnego kształtu. Rozgrzej 2-3 łyżki oleju i obsmaż mięso z każdej strony.
Obłóż schab mieszanką orzechowo-ziołową i przełóż do naczynia żaroodpornego. Podlej kilkoma łyżkami bulionu mięsnego lub wody i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Przykryj folią aluminiową tak, by nie dotykała mięsa. Piecz 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz kolejne 70 minut. Zdejmij folię i podpiecz, by skorupka apetycznie się zrumieniła. Podawaj z zieloną sałatą ze śmietaną.
Jeszcze lepsze, bo z gęstym sosem!
Podstawą dobrego sosu jest… dobry wywar, np. sok powstały podczas pieczenia mięsa lub esencjonalny bulion, ugotowany oddzielnie. Po dodaniu do niego smakowych składników, czas go zagęścić. Możemy użyć:
•mąki rozmieszanej z odrobiną śmietany czy zimnego bulionu;
•ugotowanego przetartego ziemniaka lub innych jarzyn o niezbyt wyrazistym smaku (np. bataty, cukinia, fasola);
•żółtka – ucieramy je z odro biną śmietany, mieszamy z gorącym wywarem i wlewamy powoli do sosu.
Uważajmy, by go nie zagotować, bo w sosie mogą pojawić się grudki!
95 min., 380 kcal, 3,60 zł.Źródło: Naj