Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczenie lub marynowanie mięs w mleku powoduje, że stają się soczyste i kruche. Dlatego po przyrządzeniu tego dania zapewne zrezygnujesz z klasycznego smażenia lub grillowania mięs. Pieczona w mleku rolada z młodą botwinką i wędzonym boczkiem to propozycja na potrawę dla całej rodziny. Schab podany na ciepło sprawdzi się jako główny bohater uroczystego obiadu, natomiast schłodzone plastry rolady zaserwuj jako zimną przystawkę, a pojedyncze kawałki pieczonego mięsa włóż do kanapki do pracy.
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 932
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 37
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 101
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 122
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 932
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 37
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 101
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 122
Składniki
Umyj i osusz schab, a następnie rozetnij wzdłuż ostrym nożem, aby uzyskać duży płat mięsa. Natrzyj schab z dwóch stron solą, pieprzem, majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Pokrój boczek w drobną kostkę i wrzuć na suchą patelnię. Poczekaj, aż boczek stanie się błyszczący. Dorzuć drobno poszatkowaną botwinkę i krótko przesmaż.
Rozłóż mięso na desce, wyłóż farsz i rozsmarowuj na całej powierzchni. Zwiń schab jak roladę i zawiąż sznurkiem tak, aby zawartość nie wypadała ze środka. Zawiń mięso w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny, a nawet całą noc.
Wyjmij mięso na pół godziny przed pieczeniem. Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż schab z każdej strony, aż stanie się rumiany. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Na patelni, na której obsmażałeś mięso, wlej mleko, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Gorącym mlekiem zalej schab. Poziom płynu powinien sięgać ¾ wysokości mięsa.
Piecz roladę przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C, a następnie zdejmij górną pokrywę naczynia i piecz mięso jeszcze przez 30 minut.
Po upieczeniu mięsa wyjmij je z brytfanki, a aromatyczne mleko wylej do rondelka. Łyżkę mąki wymieszaj w małej ilości wody i przelej do gorącego mleka. Pamiętaj, aby stale mieszać, aż do zgęstnienia sosu. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej.
Przestudzoną roladę pokrój w grube plastry. Serwuj z mlecznym sosem.