Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczeń z jajkiem to smakowite danie, które możesz przygotować na świąteczny obiad. Do jej przygotowania najlepsze będzie mieszane mielone mięso. Sprawdzi się wieprzowina łączoną z drobiem lub wołowiną.
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 18
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 319
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 3584
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 18
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 319
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 3584
Składniki
4 jajka ugotuj na półtwardo (ok. 6 minut od momentu wrzenia wody), ostudź i obierz ze skorupek. Namocz bułki w ciepłym mleku, zostaw na 10 minut, po czym dobrze wyciśnij i włóż do dużej miski. Dodaj do niej mielone mięso. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na maśle na złoty kolor. Dodaj do mięsa. Dopraw solą, pieprzem, suszonymi ziołami i musztardą. Dwa surowe jajka lekko ubij i wlej do mięsa. Dokładnie wymieszaj masę, a najlepiej wyrób ją ręką, by była zwarta i łatwo odchodziła od dłoni.
Foremkę-keksówkę (ok. 30 x 11 cm) wysmaruj masłem i wyłóż ¾ mięsnej masy. Zrób cztery wgłębienia za pomocą łyżki i włóż w nie ugotowane jajka. Następnie wyłóż resztę masy i wyrównaj pieczeń. Wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 180°C i piecz około 60 minut.
Po upieczeniu lekko wystudź, krój w plastry i podawaj. Możesz udekorować szczypiorkiem i ziarnami czerwonego pieprzu.