Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pasztet wieprzowy"
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 157
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 157
Składniki
Wieprzowinę i boczek opłucz, włóż do garnka. Dodaj obrane marchewki i seler. Gotuj do miękkości z dodatkiem sporej szczypty soli. Oczyszczoną i opłukaną wątróbkę podsmaż z obraną i posiekaną cebulą na 2 łyżkach oleju.
Przestudzone mięso, warzywa oraz wątróbkę zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa. Pod koniec przepuść przez maszynkę namoczoną w mleku i dobrze odciśniętą kajzerkę. Powstałą masę wyrób razem z dwoma całymi jajkami, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Suszoną żurawinę namocz, odstaw na kilkanaście minut, a potem starannie osącz i dodaj do masy na pasztet. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Formę, najlepiej keksówkę, posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wyłóż masę, wyrównaj wierzch.
Zapiekaj w temperaturze 200 st. ok. 50 minut do momentu, aż pasztet się zrumieni. Przestudź w formie. Podawaj z sosem, np. z żurawiny.
czas ok. 150 min; porcja – 330 kcal, cena 2,10 złŹródło: Świat kobiety