Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki pasztet jest świetny na ciepło, ale najlepiej smakuje na zimno :)
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 36
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 75
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1067
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 156
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 36
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 75
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1067
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 156
Składniki
Warzywa i mięso (bez kurczaka) kroję na mniejsze kawałki i przesmażam na maśle. Dodaję kurczaka, ziele angielskie, liście laurowe i zalewam wodą, tak aby wszystko przykrywała. Gotuję ok. dwóch godzin pod przykryciem. Zostawiam do ostudzenia i odcedzam, a w wywarze namaczam kajzerkę. Żurawinę zalewam wrzątkiem na parę minut.
W maszynce do mielenia mięsa lub blenderze mielę ugotowane warzywa, mięso,kajzerkę i połowę żurawiny. Dodaję dwa jajka, sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową i resztę żurawiny. W razie potrzeby dolewam trochę wywaru. Dokładnie mieszam.
Przekładam wszystko do blaszki keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu wyjmuję z formy i wkładam do lodówki.