Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Miodowa szynka z ziołowym likierem"
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6630
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1270
Mój karp zapadł w zimowy sen i przegapił Boże Narodzenie. Niestety, często mi...
Odsłon: 60
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 116
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 183
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6630
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1270
Mój karp zapadł w zimowy sen i przegapił Boże Narodzenie. Niestety, często mi...
Odsłon: 60
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 116
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 183
Składniki
Do dużego kamionkowego albo emaliowanego garnka wlej ok. 5 litrów wody (wcześniej przegotowanej i wystudzonej). Wsyp sól. Mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Miód wlej do drugiego garnka. Dolej likier lub nalewkę ziołową. Wrzuć ziele angielskie i liście laurowe.
Całość mocno podgrzewaj, aż miód się stopi i wszystkie się połączą. Przelej całość do garnka z solanką. Szynkę opłucz, dokładnie wytrzyj. Skórę gęsto ponacinaj w romby. Jeśli mięso nie jest w zwartym kawałku, obwiąż je mocną bawełnianą nitką. Uformuj pieczeń.
Szynkę gęsto naszpikuj goździkami. Włóż do garnka z marynatą. Mięso powinno mieć niewielki luz. Garnek przykryj talerzem. Obciąż np. słoikiem z wodą i postaw w chłodnym miejscu o temp. 4–8 st. Marynuj 3–4 dni. W czasie marynowania kilkakrotnie obróć mięso.
Potem szynkę wyjmij z zalewy. Osusz. Ułóż w brytfance, przykryj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150oC. Piecz ok. 3 i 1/2 godziny. W trakcie pieczenia często polewaj szynkę sosem, który utworzy się na dnie brytfanki.Źródło: Naj