Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna parzona kiełbasa z wieprzowej golonki, doprawiona przyprawami, idealna do kanapek.
maszynka do mielenia mięsa, nóż, nadziewarka do kiełbas
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 41
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 81
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1085
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 121
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 158
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 41
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 81
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1085
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 121
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 158
Składniki
Mięso peklujemy 5 dni w solance .
500 gram mięsa przepuszczamy przez sitko 8 mm, 500 gram przez szarpak a pozostałe pół kilograma przepuszczamy przez sitko 2,5 mm.
Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy i wyrabiamy około 25 minut do momentu aż mięso puści klej i będzie kleić się do dłoni.
Gotowym farszem nabijamy osłonki, mocno zawiązujemy z obu stron i wieszamy kiełbasę na kiju żeby z dwie godziny się osadzała.
W garnku zagotowujemy wodę i do wrzącej wody wkładamy kiełbasę. Po włożeniu kiełbasy stopniowo zmniejszamy temperaturę wody do 80 stopni Celsjusza i parzymy 4 godziny do osiągnięcia wewnątrz batonu 68 stopni Celsjusza.
Sparzoną kiełbasę wieszamy na kiju i studzimy. Ostudzoną umieszczamy w lodówce najlepiej na noc.
Po tym czasie możemy konsumować. Smacznego !!!