Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klops jest smaczny, aromatyczny i bardzo ładnie się kroi, nie rozsypuje się podczas krojenia. Polecam ten przepis.
Większa miska, ostry nóż, łyżka stołowa, mała łyżeczka, deska do krojenia, folia aluminiowa, keksówka (30x11x7)
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27447
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 153
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 178
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1166
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27447
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 153
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 178
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1166
Składniki
Mięso mielone wymieszaj dokładnie z solą peklową , odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce np. do lodówki.
Cebulę pokrój w drobną kostkę , podsmaż na patelni na maśle klarowanym lub oleju na złoty kolor. Natkę pietruszki umyj, drobno posiekaj. Czosnek drobniutko posiekaj, a najlepiej przeciśnij przez praskę .
Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w misce, dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Masa mięsna powinna być dokładnie dość długo wymieszana. Formę keskową ( 30x11x7 cm ) wyściel papierem do pieczenia lub wysmaruj ją dokładnie masłem lub smalcem. Ja wyścielam papierem ponieważ łatwiej jest później wyjąć mięso z formy.
Przełóż mięso do keksówki dokładnie ubij i uformuj. Piec w nagrzanym piekarniku ( 170 C ) przez około godzinę i 20 minut, z tym że przez godzinę pieczemy mięso przykryte folią aluminiową , a następnie wyjmujemy mięso z formy i dopiekamy na blaszce przez następne 20 minut. W ten sposób pieczony klops ładnie się zarumieni z wierzchu i nieco obeschnie.
Smacznego !