Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biała kiełbasa jest znana i lubiana, nie tylko podczas Wielkanocy. Jednak taka prawdziwa, domowa i ręcznie robiona wędlina nie ma sobie równych. Szczęśliwi ci, którzy pamiętają smak dziadkowych wyrobów. Ten przepis pomoże o nim przypomnieć. Biała kiełbasa z przepisu dziadka jest krucha i wilgotna w środku, pełna aromatu, ale jednocześnie nie tłusta.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 27
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1041
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 27
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1041
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Składniki
Wszystkie rodzaje mięs pokrój w kawałki. Wymieszaj je z solą peklującą i pozostaw w chłodnym miejscu na ok. 24 godziny.
Pierś zmiel w maszynce z sitkiem o największych oczkach, uda i boczek – na średnich oczkach, a podudzia – na najmniejszych.
Do zmielonego podudzia dodaj połowę wody i przyprawy. Wyrabiaj ręką przez kilkanaście minut, aż mięso stanie się bardzo kleiste. Dodaj mięso z uda i piersi, a także resztę wody. Ponownie wyrób ręką przez kilkanaście minut. Na koniec dodaj boczek i dobrze wymieszaj całość.
Przepłukane jelita nałóż na odpowiednią końcówkę maszyny do mięsa. Przepuść całą masę, uważając, by nigdzie nie dostało się powietrze. Z podanych składników powinno wyjść ok. 10 kilogramów białej kiełbasy z przepisu dziadka. Skręć jelita co ok. 15 cm, formując kiełbaski.
Kiełbasę sparz w wodzie o temperaturze 75 st. Celsjusza. Po ok 25 minutach wyjmij ją z garnka i studź chłodnym (ale nie zimnym) powietrzem.
Biała kiełbasa jest gotowa do spożycia. Podawać z ulubionymi dodatkami lub samodzielnie.