Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny biszkoptowy omlet z serem ricotta i dżemem wiśniowym. Wspaniałe weekendowe śniadanie lub deser.
Leniwe kluski to zawsze dobry pomysł na szybki obiad, zwłaszcza gdy można je...
Odsłon: 72
Przepis dnia
Młody bób w pomidorach z oliwą z oliwek, miętą, natką i bazylią. Podałam z ry...
Odsłon: 50
To lekka, świeża i pełna witamin sałatka Tabbouleh. Sałatka libańska jest peł...
Odsłon: 121
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 48
Proste,szybkie i sycące danie na szybką kolację dla jednej osoby albo dla cze...
Odsłon: 402
Leniwe kluski to zawsze dobry pomysł na szybki obiad, zwłaszcza gdy można je...
Odsłon: 72
Przepis dnia
Młody bób w pomidorach z oliwą z oliwek, miętą, natką i bazylią. Podałam z ry...
Odsłon: 50
To lekka, świeża i pełna witamin sałatka Tabbouleh. Sałatka libańska jest peł...
Odsłon: 121
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 48
Proste,szybkie i sycące danie na szybką kolację dla jednej osoby albo dla cze...
Odsłon: 402
Składniki
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy łyżką lub trzepaczką z cukrem, mąką i mlekiem. Na końcu mieszamy delikatnie białka z masą żółtkową. Na dwóch patelniach rozpuszczamy po pół łyżeczki masła i rozsmarowujemy po całości pędzelkiem silikonowym. Omlet wylewamy na patelnię i smażymy na średnim ogniu 3 minuty. Potrząsamy patelnią, aby omlet się okleił. Drugą patelnię przykładamy na pierwszą i obracamy. Na drugiej patelni smażymy omlet z drugiej strony około 2 minuty. Można oczywiście omlet obracać, ale jest to trudne, ponieważ jest bardzo delikatny. Omlet smarujemy dżemem i ricottą, składamy na pół i posypujmy cukrem pudrem. Podajemy od razu - najlepszy jest ciepły.