Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja babcia robiła w/g tego przepisu ten ser. Zapach odstraszał, a smak wynagradzał uciążliwości zapachowe. Bardzo szybki i smaczny jak dla mnie serek którego smak pamiętam od dzieciństwa. Smakuje na ciepło jak i na zimno.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 126
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1713
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 600
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 237
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 108
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 126
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1713
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 600
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 237
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 108
Składniki
Ser twarogowy swojski musi zgliwieć tz. dojrzeć zajmuje to parę dni. Proces ten możemy przyśpieszyć posypując ser sodą oczyszczoną, nie koniecznie musimy to zrobić, bo dojdzie bez niej do tego samego stanu, jedynie trwa dłużej..
Twaróg kruszymy w misce, posypujemy sodą lub bez niej, odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni (2-5 dni) przykrywając miskę ściereczką. Ser będzie miał intensywny zapach i powinien mieć konsystencję ciągliwą. Wpływ na to ma temperatura w pomieszczeniu. Im cieplej tym ser szybciej dojrzewa.
Gdy ser jest już zgliwiały, ciągnący przygotowujemy go do smażenia. Ja robię to w kąpieli wodnej, bo się nie będzie przypalać i nie trzeba ciągle mieszać. Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, nakładamy metalową miskę na niego i rozpuszczamy masło, gdy już się rozpuści przekładamy nasz zgliwiały ser, podgrzewamy mieszając do momentu rozpuszczenia.
Dodajemy sól i kminek (jeśli ktoś nie lubi kminku można z niego zrezygnować). Konsystencja sera musi być gładka bez widocznych grudek. Gdy uzyskamy pożądaną masę i ser będzie rozpuszczony, ściągamy miskę z garnka i dodajemy roztrzepane jajko , szybko mieszając. Po dodaniu jajka nie powinno się sera ponownie podgrzewać. Jeszcze ciepły, przelewamy do miseczki . Studzimy lub spożywamy na ciepło. Warto spróbować, jest bardzo smaczny jeżeli taki ser się lubi.