Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do ciasta na racuszki można dodać owoce: jagody, maliny borówkę amerykańską (to jest super pyszne!), albo wiórki czekoladowe. Wypływająca, ciepła czekolada z każdym kęsem - to jest coś obłędnego! Można pomieszać i dać wszystkiego po trochę :)
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 41
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 82
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1091
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 126
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 158
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 41
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 82
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1091
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 126
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 158
Składniki
Wszystkie suche składniki wymieszać w misce: przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier, sól. W mniejszej miseczce wymieszać składniki mokre: jajka, wanilię, olej - starannie ubić do kremowej i gładkiej masy. Następnie wlać mleko oraz jogurt grecki i wymieszać.
Przygotowaną mieszaninę mokrych składników przelać do miski ze składnikami suchymi i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką, do połączenia wszystkich składników. Ciasto w tym momencie nie będzie gładkie, jednak jeżeli dodajemy owoce, nie należy się tym przejmować. Ciasto na racuszki bez owoców można zmiksować, ale krótko!
Podgrzać patelnię na średnim ogniu, wlać odrobinę oleju i kłaść łyżką porcje ciasta. Racuszki smażyć na niewielkim ogniu przez około 4 minuty. Gdy spód stanie się złoto-brązowy, racuszki można przerzucić na drugą stronę i dosmażyć jeszcze przez 2-3 minuty. Gotowe racuszki układać na papierowym ręczniku, przed podaniem posypać cukrem pudrem, można podać owoce i bitą śmietanę, polać miodem albo syropem klonowym. :) Miłego gotowania!