Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak smacznego dodatku do mięsa- nie znajdziecie w żadnym sklepie. Polecam gorąco zwłaszcza w zimowe dni.
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 27
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 720
Skrzydełka po pańsku to idealne danie do serwowania w trakcie rodzinnych okol...
Odsłon: 3815
Dzisiaj przygotowałam zapiekanki , które bardzo lubimy. Przygotowałam je troc...
Odsłon: 435
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 2290
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 27
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 720
Skrzydełka po pańsku to idealne danie do serwowania w trakcie rodzinnych okol...
Odsłon: 3815
Dzisiaj przygotowałam zapiekanki , które bardzo lubimy. Przygotowałam je troc...
Odsłon: 435
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 2290
Składniki
Boczek i mięso pokroić w w wąskie paski (tak, by było łatwo ułożyć je w słoikach).Przełożyć do kamiennego garnka lub miski. Wszystkie przyprawy do suchego peklowania wymieszać i połączyć z mięsem. Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.
Po tym czasie mięso wypłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do miski i zalać zimną wodą na 4 godziny by mięso pozbawić nadmiaru soli. W tym czasie przygotować słoiki -najlepiej półlitrowe. Na dno każdego słoika włożyć 1 listek laurowy. Z mięsa odlać wodę i układać ciasno w słoikach do 3/4 ich wysokości. Na wypełnione mięsem słoiki , włożyć po 2 ziarnka jałowca i 3 ziarnka czarnego pieprzu. Wlać po 3-4 łyżki zimnej wody z żelatyną. Wytrzeć słoiki i nakrętki do sucha. Dno dużego garnka wyłożyć grubą ściereczką i ustawić słoiki. Zalać wodą do 3/4 wysokości słoików.Gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Gotowanie powtórzyć na drugi i trzeci dzień. Z domowym chlebkiem smakuje wybornie.