Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 04-03-2020
Ugotowane ma miękko warzywa idealnie nadają się do pysznych kotletów. Warzywa z bulionu czy z rosołu będą tu idealne.
To lekka, świeża i pełna witamin sałatka Tabbouleh. Sałatka libańska jest peł...
Odsłon: 75
Młody bób w pomidorach z oliwą z oliwek, miętą, natką i bazylią. Podałam z ry...
Odsłon: 45
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 38
Ciasto na pizzę bez drożdży to świetna propozycja dla osób, które nie lubią c...
Odsłon: 668
To lekka, świeża i pełna witamin sałatka Tabbouleh. Sałatka libańska jest peł...
Odsłon: 75
Młody bób w pomidorach z oliwą z oliwek, miętą, natką i bazylią. Podałam z ry...
Odsłon: 45
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 38
Ciasto na pizzę bez drożdży to świetna propozycja dla osób, które nie lubią c...
Odsłon: 668
Składniki
Wychodzi około 12 sztuk. Miękkie warzywa rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Nie rozgniatamy na puree, powinny pozostać drobne kawałki warzyw w całości. Do ugniecionych warzywami dodajemy jajko, sól i pieprz, bułkę tartą, płatki, mąkę, jogurt, zioła, oraz drobno posiekany szczypiorek. Wszystko mieszamy Nagrzewamy patelnię i wlewamy olej. Łyżką nabieramy porcję masy i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na rumiano. Po kilka minut z każdej strony, na średniej mocy palnika.
Placki przekładamy na ręcznik kuchenny dla pozbycia się części tłuszczu. Podajemy z kleksem jogurtu wymieszanego z chrzanem.