Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty placuszek z serka wiejskiego z wiśniami, posypany karmelizowanymi płatkami owsianymi.
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 133
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 35
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6526
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 133
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 35
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6526
Składniki
Płatki: Na patelnię wysypujemy cukier i wlewamy sok z cytryny. Podgrzewamy na małym gazie aż lekko się roztopi - nie pozwalamy mu się spalić. Dodajemy płatki owsiane i chwilę razem mieszamy. Gorącą masę wylewamy na folię aluminiową lub papier do pieczenia i uklepujemy łyżką. Kiedy wystygnie zrobi się twarda i będzie ją można pokruszyć na placek.
Placek: Białka ubijamy z odrobiną cukru. Całe jajko ucieramy z resztą cukru. Dodajemy mąki, proszek, aromat, serek i jogurt cały czas mieszając mikserem. Na końcu dodajemy wiśnie i ubite białka i mieszamy łyżką. Masę dzieli na dwie części i każdą smażymy na łyżeczce oleju. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem, aż góra będzie już ścięta, dopiero wtedy obracamy - inaczej się rozleje. Przed podaniem posypujemy chrupiącymi płatkami owsianymi.