Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli szukasz alternatywy dla pasty jajecznej albo hummusu to smarowidło z dyni jest idealnym pomysłem. Przygotujesz z niego pyszne kanapki o poranku!
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 33
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 20
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 283
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 33
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 20
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 283
Składniki
Przygotuj najpierw dynię. Umyj ją pod bieżącą wodą, obierz i osusz. Podziel na średniej wielkości kawałki, pozbywając się pestek. Ułóż dynię na głębokiej blaszce do pieczenia. Skrop oliwą i posyp solą, może być gruboziarnista.
Piecz dynię w 200 stopniach Celsjusza około 40 minut. Powinna być miękka, np. po włożeniu widelca. Odstaw do ostudzenia.
Na suchej rozgrzanej patelni podsmaż pestki słonecznika. Powinny się prażyć kilka minut. Ciągle je mieszaj, aby się nie spaliły. Odstaw.
Cebulę posiekaj drobno. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę albo rozgnieć i posiekaj.
Na patelni z odrobiną ilością tłuszczu zeszklij cebulę z czosnkiem. Zdejmij z ognia.
Posiekaj natkę pietruszki.
W wysokim naczyniu umieść upieczoną i lekko rozgniecioną dynię. Dodaj cebulę, czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Wsyp prażone ziarna słonecznika. Dopraw solą, papryką słodką w proszku i papryką ostrą w proszku. Dodaj odrobinę oliwy z oliwek (najlepiej 1 łyżeczkę), wodę lub sos sojowy, aby masa była gładka i lekko wilgotna. Dołóż też suszone pomidory i kapary.
Zmiksuj blenderem na pastę. Jeśli chcesz, dodaj więcej oliwy z oliwek.