Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obwarzanki... zdarza się, że kupię ich więcej niż zjem i wtedy leżą sobie cichutko w kuchni. Nieświeże są niestety mniej apetyczne i dlatego ostatnio postanowiłam jakoś je ulepszyć. Wyszło bardzo smaczne śniadanko polsko- włoskie.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Obwarzanki przekroić w poprzek, tak aby z każdego powstały dwa okręgi, posmarować masłem. Ser żółty i mozzarellę pokroić w cienkie plasterki, ułożyć naprzemiennie na obwarzankach. Ser posypać papryką i bazylią. Tak przygotowane grzanki piec w piekarniku o temperaturze 150 stopni, do momentu rozpuszczenia sera. W czasie pieczenia przygotować sałatkę. Mix sałat opłukać pod wodą, osączyć na sicie. Ocet balsamiczny wymieszać z oliwą, czosnkiem granulowanym oraz suszoną bazylią. Osuszoną sałatę wrzucić do miski, skropić przygotowanym sosem, udekorować połówkami pomidorków koktajlowych. Jeżeli obwarzankowe zapiekanki są gotowe, nakładamy po jednej na talerz, do środka wkładamy porcję sałaty.
Uwaga: U mnie sałatka jest wegetariańska, ale można wzbogacić ją o kawałki smażonego kurczaka. Smacznego.