Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Japonia to kraj, który został dotknięty przez naleśnikowe szaleństwo. W tamtych regionach ten przysmak musi być pulchny, mięciutki i puszysty. Są nieporównywalne z żadnymi innymi. Choć wymagają znacznie więcej pracy i przygotowań niż nasze klasyczne naleśniki, to warto ich spróbować.
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 120
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 120
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Białka wstaw na kilka minut do zamrażalnika. Do żółtek dodaj mleko i ekstrakt waniliowy. Ubij wszystko na gęstą, jasną pianę. Dodaj przesiane: mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko rózgą do połączenia składników. Ubij białka na sztywną pianę. Na koniec dodawaj po łyżce cukru, cały czas miksując.
Patelnię postaw na małym ogniu i nasmaruj ją olejem. Namiar tłuszczu zbierz papierowym ręcznikiem. Do ubitych żółtek przenieś 1/3 białek i dokładnie wymieszaj. Następnie powtórz czynność z połową pozostałych jeszcze białek. Wszystko razem ubij. Mieszankę przenieś do pozostałych białek. Delikatnie wszystko wymieszaj, uważając na pęcherzyki powietrza.
Ciasto naleśnikowe nakładaj na rozgrzaną patelnię za pomocą łyżki lub małej chochelki. Każdy naleśnik składa się z 2-3 łyżek stołowych ciasta. Każdą z nich nakładaj dopiero wtedy, kiedy ostatnia górna warstwa ciasta będzie już odrobinę sucha. Na patelnię wlej 1 łyżkę wody i przykryj naczynie pokrywką. Smaż przez ok. 6-7 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i dołóż po łyżce ciasta od góry. Dolej kolejną łyżkę wody i smaż kolejne 6 minut. Po tym czasie naleśniki delikatnie obróć i dodaj kolejną łyżkę wody. Smaż pod przykryciem przez 4-5 minut. Japońskie naleśniki przełóż na talerz i udekoruj cukrem pudrem. Świetnie smakują z sezonowymi owocami.