Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Focaccia – potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa. Focaccia serwowana jest jako przystawka oraz jako dodatek do innych potraw. Dzisiaj proponuję focaccię z dekoracją kwiatową.
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 42
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 62
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 60
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1007
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 228
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 42
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 62
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 60
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1007
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 228
Składniki
Paprykę, ogórki i oliwki pokroić w 1/2 cm plastry. Ogórki kroimy wzdłuż aby otrzymać listki. Wszystko dobrze osuszamy papierowym ręcznikiem. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić. Ciasto tak długo, by było miękkie i elastyczne. Potem włożyć do miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1 – 1,5 godziny). Następnie rozwałkować kwadrat ok. 21 cm. Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia i odstawić na 20 – 40 minut do ponownego urośnięcia. Po tym czasie kciukiem zrobić mocne wgłębienia i rozłożyć kompozycję z warzyw . Ciasto spryskać lub polać oliwą, szczególnie po warzywach i dziurkach w cieście. Piec około 10 minut w temperaturze 220 C potem w 200 C około 15 minut.