Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na pożywny początek dnia!
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 19
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 752
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6511
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 147
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1167
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 19
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 752
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6511
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 147
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1167
Składniki
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Standardową blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.
Orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, a także morele i daktyle grubo siekamy. Do dużej michy wsypujemy płatki owsiane i orkiszowe, otręby owsiane i pszenne, siemię lniane, len mielony oraz nasiona chia i wszystko razem mieszamy. W osobnej misce łączymy dyniowe purée z sokiem jabłkowym, olejem winogronowym oraz syropem z agawy. Taką mieszanką zalewamy płatki i mieszamy starannie, aby wszystkie składniki sypkie otoczone były dyniowo-jabłkowym płynem. Tak przygotowaną mieszankę wysypujemy na przygotowaną wcześniej blachę, rozkładamy na niej równomiernie i wsuwamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po 10 minutach warto wyjąć granolę i przemieszać, aby się nie przypaliła.
Po 20 minutach dodajemy do podpieczonej granoli wszystkie orzechy oraz suszone owoce i mieszamy starannie, a następnie na powrót wsuwamy blachę do piekarnika na kolejne 10 minut.
Po upieczeniu, zostawiamy na blasze do całkowitego wystygnięcia, po czym łamiemy na mniejsze części. Przekładamy do słoja i zajadamy z jogurtem, mlekiem lub gęstymi sokami i owocami.