Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 14-03-2010
Świetne na sobotnie lub niedzielne śniadanie. Do tego kakao lub kawa z mlekiem... Mmmmm... Palce lizać!
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 38
Polecam.
Odsłon: 2039
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7234
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 174
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 38
Polecam.
Odsłon: 2039
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7234
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 174
Składniki
Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy jedną łyżką cukru, dodajemy ciepłe mleko i 100 g mąki, mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy w ciepłe miejsce, uprzednio przykrywając rozczyn ściereczką, aż podwoi objętość.
Kiedy rozczyn rośnie, ucieramy żółtka z całym pozostałym cukrem, dodajemy łyżkę wiśniówki i szczyptę soli. Rozczyn powinien już być gotowy, wlewamy do niego żółtka, mieszamy, dodajemy mąkę i roztopione masło i wyrabiamy, a w trakcie tej czynności dosypujemy mąki aż ciasto będzie odpowiedniej gęstości (nie za rzadkie, ale też nie zbyt gęste - żeby dało się formować). Dobrze wyrobione ciasto będzie się odrywało od miski. Na koniec dodajemy rodzynki i jeszcze wyrabiamy, żeby się połączyły z ciastem.
Ciasto wkładamy do formy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Teraz możemy zając się naszą czekoladową pierzynką. Do miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy i kryształ, kakao, kawałeczki czekolady i masło. Szybko łączymy składniki, formując grudki (nie wolno wyrabiać!), wysypujemy je gęsto na przygotowane ciasto drożdżowe.
Po godzinie, kiedy ciasto już wyrośnie wkładamy je do piekarnika na 170C i pieczemy przez 40 min. Smacznego! Marzec 2010r.