Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wpadłam w wir pieczenia chleba. Dzisiaj proponuje pyszny, pachnący nieziemsko chlebek z suszonymi pomidorami i czosnkiem. Do tego odrobina masełka. Czy może być coś lepszego?
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 34
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 71
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1060
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 154
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 34
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 71
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1060
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 154
Składniki
W garnuszku przygotowujemy zaczyn: Kruszymy drożdże, dodajemy cukier, 150 ml wody oraz 10 dkg mąki. Całość ucieramy łyżką na jednolitą, gęstą "papkę", odstawiamy do wyrośnięcia.
Do malaksera wsypujemy resztę mąki, wlewamy zakwas, pozostałą ilość wody, dodajemy sól, czosnek przeciśnięty przez praskę i zaczyn, jeżeli jest już wyrośnięty. Całość wyrabiamy w maszynie, aż powstanie nam jednolite ciasto.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski, dodajemy do niego pokrojone w paseczki suszone pomidory. Wszystko razem przerabiamy za pomocą dłoni, po czym odstawiamy do wyrośnięcia (na około 1 godzinę), następnie ciasto przekładamy do podłużnej blaszki wysmarowanej odrobiną oliwy z oliwek. Wierzch ciasta nacinamy wzdłuż na głębokości 1 cm, smarujemy pozostałą delikatnie oliwą (wykorzystałam tę z zalewy do pomidorów), posypujemy plasterkami czosnku i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Blaszkę z ciastem odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto ponownie nieco wyrosło. Po tym czasie blaszkę wkładamy do nagrzanego (220 stopni) piekarnika, pieczemy około 50 minut. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę na 180 stopni i nakrywamy chleb kawałkiem folii aluminiowej lub papieru pergaminowego. Chodzi o to, aby nie przypiec nadmiernie położonego na wierzch ciasta czosnku i pomidorów. Upieczony chlebek studzimy, najpierw przez 10- 15 minut w blaszce, następnie wyjmujemy go na drewnianą deseczkę. Smacznego.