Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo pulchne bułeczki z chrupiącą skórką. Polecam!
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 7
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 10
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 275
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 7
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 10
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 275
Składniki
Drożdże skruszyć do miski, zasypać cukrem i zaczekać aż się rozpuszczą. Mleko połączyć z wodą i lekko podgrzać. Do rozpuszczonych drożdży wlać kilka łyżek i dodać tyle mąki, by zaczyn nie był za gęsty. Odczekać kwadrans. Następnie dodać obie mąki, sól, resztę płynów i zamieszać. Na koniec dodać stopione masło, wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć ściereczką i na ok. 45 min. dać do ciepłego miejsca.
Z gotowego ciasta uformować 12 bułeczek, które wzdłuż należy naciąć. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zaczekać jeszcze ok. 30 min.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 230 stopni (na najniższy poziom dobrze jest dać naczynie z wodą). Piec tak przez 5 min., po czym naczynie wyciągnąć, temp. zmniejszyć do 210 stopni i piec jeszcze przez ok. 15-20 min. Smacznego!