Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, domowe pszenne bułeczki z czosnkiem, pietruszką i czarnym sezamem. Bułeczki są sycące od 13.00 do 18.00 zaspokoiły mój głód, córki i szpitalnego personelu. Zabrałam je ze sobą do szpitala, gdzie przebywała moja mama. Niestety mama zmarła. Ale bułki są polecane nie tylko przeze mnie.
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 830
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 23
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 87
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 108
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 830
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 23
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 87
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 108
Składniki
Wychodzi 12 bułek. Nadzienie. Wszystko miksujemy na gładką masę, doprawiamy solą. Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wkruszyć drożdże i posypać je cukrem. Mleko lekko podgrzać, częścią polać drożdże. Gdy drożdże podrosną. do mąki dodać masło, jajko, pozostałe letnie mleko, sól, wymieszać. Potem zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po ok. 50 minutach ciasto podwoi swoją objętość i możemy formować bułki. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki po ok. 70 g i formujemy kulki Uformowane układamy na blasze wyłożonej papierem, zostawiając miejsce do wyrośnięcia. Bułki możemy dekoracyjnie ponacinać nożem. W nacięcia nakładamy nadzienie. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i pieczemy w 190 C około 20 minut.