Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 68
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1048
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 68
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1048
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Składniki
Drożdże mieszamy z letnim mlekiem, dodajemy łyżeczkę cukru oraz mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Mąkę łączymy z cukrem zwykłym i wanilinowym, dodajemy jajka i stopniowo dolewamy roztopione, chłodne masło oraz drożdże. Wyrabiamy miękkie, sprężyste ciasto. Na koniec dodajemy rodzynki i jeszcze raz zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 50 minut do wyrośnięcia.
Formę do pieczenia smarujemy masłem. Ciasto dzielimy na 12 równych części. Z każdej formujemy bułeczkę i układamy ciasno jedna obok drugiej. Odstawiamy na 25 minut, po czym pieczemy ok. 30 minut w 180°C.