Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam Was dzisiaj na zieloną sałatkę – bombę witaminową, pyszną, sycącą, a do tego bardzo prostą w przygotowaniu. To co, gracie w zielone?
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 62
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 157
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 177
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 62
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 157
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 177
Składniki
Szczypior drobno kroimy, a ogórek obieramy i kroimy na cienkie plasterki – ja wykorzystałam mandolinę.
Do miski wrzucam porwane liście sałaty, dodaję groszek, ogórek oraz szczypiorek. Mieszam i mogę brać się za przygotowanie sosu.
Do soku z cytryny dodaję najpierw sól i pieprz, a następnie musztardę. Dokładnie mieszam, tak aby wszystkie składniki ładnie się połączyły. Do mieszania świetnie sprawdza się rózga. Teraz oliwa – wlewam ją cienkim strumykiem, nie przerywając mieszania. Na końcu dodaję miód – nie jest on konieczny, ale ja bardzo lubię go w tym sosie – jego słodycz doskonale przełamuje ostrość musztardy i kwaśność cytryny. Gotowy sos powinien mieć aksamitną konsystencję emulsji. Sałatkę polewam nim tuż przed podaniem. Do tego momentu wszystko przechowuję w lodówce.
Na koniec wszystko posypuję pestkami dyni. Tak przygotowana zielona sałatka jest na prawdę wyborna w smaku, a do tego zdrowa i lekka. Polecam!