Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W Boże Narodzenie i Sylwestra na stole nie może zabraknąć sałatki. Standardem jest sałatka jarzynowa, ale warto też pomyśleć o alternatywie dla osób, którym przejadł się rodzimy klasyk. Obawiasz się, że danie rodem z kuchni włoskiej czy meksykańskiej nie wpisze się w świąteczną atmosferę? A może nie masz czasu na eksperymenty? Bezpiecznym pomysłem jest szybka sałatka pieczarkami. Przygotujesz ją z łatwością, wniesie powie świeżości w świąteczne menu i z pewnością zadowoli podniebienia wszystkich gości.
To pomysł na pyszne i proste do przygotowania danie, które każdemu zasmakuje....
Odsłon: 70
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 6216
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 98
To pomysł na pyszne i proste do przygotowania danie, które każdemu zasmakuje....
Odsłon: 70
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 6216
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 98
Składniki
Ugotuj ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudź. Obierz i pokrój w kostkę. Obierz cebulę i pokrój w półplasterki. Zeszklij na maśle i zdejmij z patelni.
Opłucz pieczarki i pokrój na plasterki. Podsmaż na niewielkiej ilości masła z dodatkiem gałki muszkatołowej. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem. Pokrój drobno ogórki. Posiekaj natkę pietruszki. Połącz w misce wszystkie składniki sałatki. Wymieszaj.
W osobnym naczyniu połącz majonez ze śmietaną. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Połącz sałatkę z sosem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw na co najmniej 2-3 godziny do lodówki, by „przegryzły” się smaki.