Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maj to miesiąc szparagów. Korzystajcie bo sezon się powoli kończy.
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 24
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 532
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 309
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 24
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 532
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 309
Składniki
Szparagi gotujemy pokrojone skośnie w kawałki. Wody dajemy tyle by zakryć szparagi, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka masła i siedem minut od zagotowania.
Na patelni podsmażamy mąkę pszenną. Gdy się zrumieni podlewamy szklanką (250 ml) wywaru spod ugotowanych szparagów i energicznie mieszamy by nie powstały mączne grudki. Dodajemy śmietanę i starty żółty ser (myślę że cheddar będzie najlepszy do tego sosu ale można użyć innego) Czekamy aż sos się zagotuje. Wtedy skręcamy ogień i doprawiamy sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Przed podaniem szparagi polewamy serowym sosem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem lub zieloną cebulką. Pyszna sałatka na ciepło. Pod wpisem link do naszego nowego kulinarnego bloga. Zapraszamy